Biografie

joost-wensveen2014Joost Wensveen / 1967

Joost Wensveen probeert de werkelijkheid in een ander perspectief te zetten. Met humor en precisie maakt hij een eigen wereld van architectuur, mens en natuur. Door alledaagse dingen in een andere vorm te gieten geeft hij deze elementen weer nieuw elan.

Joost Wensveen is econoom van beroep en sinds zijn jeugd een gepassioneerd fotograaf. Als autodidact heeft hij zich verschillende stijlen eigen gemaakt. Zijn interesse ligt vooral in het bewerken van foto's om daarmee een nieuwe werkelijkheid te creëren. In het analoge tijdperk werkte hij vooral in zwart wit en bewerkte hij zelf de foto's in de doka.

Met de komst van de digitale technieken ging er een wereld van mogelijkheden open. Zijn beelden lijken vaak realistisch maar zijn bij nader beschouwing fictie. De serie "In beeld" is hiervan een goed voorbeeld.

Naast gemanipuleerde beelden houdt hij ook van straatfotografie. Hij heeft een goed oog voor compositie, het vastleggen van de sfeer en het juiste moment. In zijn laatste serie Aan de Seine heeft hij op een krachtige wijze een hippe nieuwe uitgaansplek aan de Seine gefotografeerd.

De fotoseries

Serie "Bespiegelingen"
Door middel van spiegelingen worden er bijzondere effecten en sfeerbeelden gecreëerd. Als onderwerp heeft hij markante industriële gebouwen, bruggen en constructies uit de omgeving van Rotterdam, Scheveningen en diverse andere plekken gekozen. De serie begon analoog maar is in het digitale tijdperk verder uitgebouwd.

Serie "In beeld"
Joost is een groot bewonderaar van het werk van Carel Willink en wilde al een tijdje foto's in de sfeer van Willink maken. In deze serie wordt door het combineren van verschillende afzonderlijk gefotografeerde beelden een nieuwe magische werkelijkheid gecreëerd. Een tweetal foto's uit deze serie zijn gepubliceerd in het Fotoblad Fotografie.

Serie "Onbevangen gevangen"
De serie "onbevangen gevangen" toont zijn eigen dochters in retrosfeer. Ze poseren als volwaardige modellen in het prachtige voorjaarsgras met gele bloemetjes langs de Westerschelde. Al gauw verflauwt hun concentratie en hebben ze geen oog meer voor de fotograaf. Dit leverde een aantal onbevangen speelse beelden op.

Serie "Onder Water"
In de serie "Onder Water" smelten water, licht en zwemmer met duikbril samen in mooi vervormde en soms zelfs abstracte beelden.

Serie "Aan de Seine"
In de serie Aan de Seine heeft hij op een krachtige wijze een ontmoetingsplek in Parijs aan de oever van de Seine weten vast te leggen. "Op reis neem ik altijd mijn camera me en al lopend langs de Seine kwam ik een hippe nieuwe uitgangsplek tegen waar allerlei jonge mensen samenkomen. Ondanks de moeilijke lichtomstandigheden leverde dit een paar mooie platen op. De volgende dag ben ik teruggegaan en heb daar een korte serie van krijtende kinderen geschoten".